Utilizăm cookie-uri pentru funcționalitatea site-ului și pentru a îmbunătăți experiența ta pe acest site.

Confidențialitatea datelor Politica de cookies
Accept
A.N.U. - Adoptă

Dacă te-ai hotărât să introduci un animăluț nou în familie, probabil ești cuprins de nerăbdare să vă bucurați împreună de toate momentele frumoase. Visezi la plimbări, joacă în parc, călătorii cu mașina sau alte activități de zi cu zi sau extraordinare la care te gândești cu drag. Dar să nu uiți că și pentru blănos este o schimbare majoră. La fel cum intră în viața ta, la fel intri și tu în viața lui. Vă schimbați viața reciproc, așa că trebuie să știi la ce să te aștepți.

Răbdarea este o virtute

Când aduci un animăluț nou în familie, acesta va trece printr-o perioadă de acomodare, indiferent de unde provine. Însă durata acestei perioade diferă de la caz la caz. Așa că trebuie să ai răbdare și să iei totul pas cu pas. Schimbarea bruscă a mediului poate avea un impact asupra oricărui animăluț, însă dacă poți lua lucrurile treptat, te vei putea bucura împreună cu blănosul de roadele muncii voastre.

Semnificația unui cămin

Pentru cei mai mulți căței, casa este un loc nou, iar trecerea de la un țarc la un spațiu închis plin de obiecte necunoscute poate fi copleșitoare. Un câine care a stat mai mult în țarc are multe de descoperit și de învățat. Cei mai mulți căței trăiesc momentul, acceptă schimbarea și se adaptează repede, mai ales dacă se simt bine-primiți. Însă unii au nevoie de mai mult timp.

Încearcă să nu-l grăbești, ci mai degrabă să îi acorzi timpul necesar și te va îndruma când este momentul să faci următorul pas. Urmărește limbajul corpului și asigură-te că este relaxat înainte să îl abordezi. Nu te supăra pe el dacă nu doarmne din prima noapte în pătuțul pe care l-ai cumpărat și nu te speria dacă nu mănâncă de cum l-ai adus acasă.

Ține minte un singur lucru și restul vor veni de la sine: nu știe ce se întâmplă, dar poți fi sigur că va înțelege.

Familia

Dacă și ceilalți membri ai familiei sunt la fel de încântați de sosirea unui nou membru, animăluțul este unul extrem de norocos. Însă încercați să nu îl copleșiți cu dragoste cu toții dintr-o dată. Totul este nou pentru el și ar fi bine să nu fie foarte mulți stimuli la care este nevoit să se concentreze. Lăsați-l pe blănos să exploreze noua casa, să cunoască lucrurile și să se liniștească. Evitați să creați o agitație în jurul lui și dacă există copii în familie, încercați să le moderați comportamentul la început. Când este gata să cunoască toți membrii familiei, blănosul va merge singur la ei.

Plimbările

Probabil abia aștepți să ieșiți împreună la plimbare și la joacă. Nu toți sunt obișnuiți cu lesă și ham. Unii se adaptează repede, însă unora le este mai greu să accepte constrângerea libertății și faptul că trebuie să se lase conduși.

Îți recomandăm să începi prin a obișnui cățelul cu hamul. Mai întâi lasă hamul pe jos sau ține-l în mână să îl miroasă, iar când vezi că blănosul este relaxat în prezența lui, poți să îi pui hamul și să îl lași prin casă cu el până nu îl mai deranjează. Ultimul pas ar fi să îi pui lesa și să îl chemi după tine prin casă, fără să tragi de lesă sau forțezi câinele. Dacă ajută, oferă-i recompense când te urmează.

Când vine timpul pentru plimbare, ai grijă ca hamul sau zgardă să fie corect puse, să nu fie nici largi, nici prea strânse. Ideal ar fi să poți să bagi două degete între ham sau zgardă și pielea animăluțului. Atenție la blana lungă sau deasă, deoarece este înșelătoare și hamul sau zgarda pot fi mult mai largi decât par.

Pentru binele și siguranța animpluțului, cel mai bine este ca plimbările să se facă în lesă și să nu îl lași liber în spații deschise la început, până nu te asiguri că are chemarea bine-întipărită.

Pregătește-te să cureți

Majoritatea cățeilor de la adăpost trăiesc în țarcuri, ceea ce înseamnă că nu știu de la început că trebuie să-și facă nevoie afară. Însă sunt obișnuiți să facă în anumite locuri. Până învață să ceară afară, pune covorașe absorbante în locurile în care observi că face și nu certa câinele când nu face în locul special. Recompensează verbal și fizic fiecare reușită! Cu recompense constante, cățelul va învăța cum este corect să procedeze, indiferent de vârsta lui.

Conviețuirea cu alte animale

Dacă mai ai și alte animale de companie, poate îți dorești să fie cele mai bune prietene ale noului tău membru al familiei. Acest lucru se poate întâmpla imediat sau în timp, însă pentru a evita eventualele conflicte, nu uita să le acorzi aceeași atenție ca noului venit, ca să nu se simtă înlăturate. De asemenea, ar fi bine să supraveghezi la început interacțiunea dintre ele.

Acomodarea unui pui

Majoritatea oamenilor preferă să introducă un pui în familie, din diferite motive. Exceptând cazurile mai speciale ale cățeilor care au trecut prin traume la o vârstă fragedă, majoritatea puilor adoptați din adăpost se aseamănă cu puii născuți într-un cămin, deoarece nu au petrecut un timp îndelungat în țarcuri.

Puii necesită un efort în plus în educația lor. Dacă nu au trecut deja prin schimbarea dentiției, aceștia vor simți nevoia să roadă tot ce prind, din cauza durerii provocate de acest proces. Așa că este bine să aibă la îndemână jucării de ros adecvate vârstei spre care îi poți îndrepta atenția atunci când vrea să roadă ceva „interzis”.

Puii trebuie să își facă nevoile mai des decât un adult, deoarece au o capacitate mai mică de retenție și nu au un control foarte bun asupra organelor, ceea ce înseamnă că va trebui să cureți mai des după ei și vei ieși mai des afară după terminarea schemei de vaccinare. Dar nu te teme! Intervalele dintre ieșiri vor crește odată cu vârsta, în timp ce corpul lor se maturizează.

Puii învață repede, însă obosesc și își pierd concentrarea la fel de repede. Sesiunile de dresaj ar trebui să fie scurte la început și asociate cu joacă și recompense. Pornește de la sesiuni de 5 minute și crește treptat durata acestora.

Acomodarea unui adult

Partea bună este că un adult nu mai trece prin schimbarea dentiției și are mai mult control asupra propriului corp, deci după ce învață să facă afară va avea nevoie mai rar decât un pui de plimbare. Însă după luni, dacă nu chiar ani de zile petrecute într-un țarc, a locui într-o casă este o experiență total diferită. Însă, dacă urmezi recomandările noastre, va face progresele așteptate și vei avea cât de curând un prieten pe viață.

Dresajul e o joacă!

Pentru o relație bună cu blănosul tău și o dezvoltare psihică sănătoasă, folosește metodele pozitive de dresaj și evită în orice circumstanță intimidarea sau pedepsirea lui. Dresajul ar trebui să fie o joacă și o bucurie pentru blănos, așa că asigură-te că recompensele sunt pe placul blănosului. Unii preferă jocul ca recompensă, iar alții reacționează mai bine la recompense gustoase. Poți experimenta cu diverse jucării sau recompense să vezi ce îi trezește atenția blănosului tău. Dacă preferă recompensele sub formă de mâncare, ai grijă să fie în cantități mici și să nu fie bogate în nutrienți, pentru a evita pierderea poftei de mâncare sau îngrășarea animăluțului.

Dacă urmezi aceste recomandări, dresajul și educația vor fi o joacă și un mod plăcut de a petrece timpul împreună cu blănosul tău! Dacă tu consideri că nu te poți descurca cu educația lui, îți recomandăm să apelezi la un dresor profesionist și să învățați împreună.

Anxietatea de separare

O problemă des întâlnită la căței este anxietatea de separare. Când au înțeles că acolo este noua lor familie, iar apoi rămân închiși în acel spațiu nou, dar fără siguranța pe care le-o oferă prezența membrilor familiei. Acest lucru le poate stârni reacții de panică. Pot lătra, pot zgâria uși, pot roade mobila sau alte lucruri din jurul lor. Nu numai că poate face gaure în buget, dar anxietatea de separare le poate pune chiar viața în pericol dacă înghit obiecte sau rod un cablu de alimentare cu curent.

Ca în multe alte cazuri, prevenția este cel mai bun tratament. Când ești acasă, îl poți învăța să stea singur. Începe prin al lăsa într-o cameră cu ușa închisă câteva secunde. Dacă plânge, vorbește cu el prin ușă, asigură-l că ești acolo și așteaptă clipa în care se oprește, apoi deschide ușa și recompensează-l. Repetă pașii mărind treptat durata exercițiului. Recompensează-l de fiecare dată când deschizi ușa. Așa va învăța că dacă așteaptă cuminte, va urma ceva pozitiv.

Când îl lași singur, asigură-te că are la dispoziție lucruri care să-l țină ocupat, cum ar fi jucăriile lui preferate sau televizorul pornit.

Pare dificil și sunt multe aspecte de luat în considerare. Poate este mult de muncă, însă răsplata este pe măsură. Nu renunța, ai răbdare și vă veți bucura împreună de viața la care visezi!